VROUWenKRACHT Alkmaar     Van Maerlantstraat 8-10   1813 BH Alkmaar | vrouwenkrachtalkmaar@gmail.com   |   tel: 06 45 00 35 33

Mail: vrouwenkrachtalkmaar@gmail.com

VROUWenKRACHT

          Alkmaar

Home
Share on Facebook

Interview met: NaimaWat voor vrijwilligerswerk doe jij voor Vrouw en Kracht?


Naima:


Sinds kort spreek ik een cursiste ook af en toe om te vragen hoe het gaat. Ik heb haar over de streep getrokken om taalles te volgen, en nu hou ik de vinger aan de pols.

Dankzij open gesprekken en interesse tonen kun je erachter komen dat mensen vragen hebben, waarvan ze niet weten waar ze er mee terecht kunnen.Hoe ben jij te vinden?

N: Ik zit hier op kantoor en loop ook rond. Als de lessen beginnen ga ik vaak eerst zeggen dat de cursisten die vragen hebben bij mij terecht kunnen op kantoor. Ze weten me wel te vinden.

Ik help mensen of meteen als zij mij aanspreken, of ik vraag of ze op dinsdag bij mij op kantoor willen komen. Mensen spreken mij ook op andere dagen aan, en het is nu al goed bekend in de wijk dat ik hier zit.Wat geeft het jou, dat je dit werk doet?

Het is laagdrempelig en geeft mij een goed gevoel te weten dat ik mensen goed op weg kan helpen en hen de juiste weg kan wijzen als ze niet weten waar ze ergens voor terecht kunnen.En het administratieve deel dat je doet?

Ik vind het leuk om dankzij de overzichten die ik maak, te zien hoeveel mensen zich inschrijven voor de taallessen en zo per maand en per kwartaal. Ik vind het leuk te zien dat mensen uit allerlei landen aan de lessen deelnemen, bijvoorbeeld ook uit Chili en Colombia, Curaçao, het Verenigd Koninkrijk, de Dominicaanse Republiek en dus niet alleen uit Marokko, Turkije of Somalië.Denk je dat dit vrijwilligerswerk een verschil uitmaakt voor je weg naar een betaalde baan?

Dat vind ik best moeilijk in te schatten. Ik doe dit nu al bijna anderhalf jaar en ik zit ook in het bestuur van het wijkcentrum, maar ik heb nog niet echt een deur zien opengaan naar een betaalde baan.Misschien leer je wel meer mensen kennen en voel je je eigen kracht weer?

Ik weet wat mijn krachten zijn en heb ook het idee dat mensen mijn krachten waarderen, maar het is nu heel moeilijk om ergens binnen te komen. Iemand moet je echt voorstellen bij een ander persoon wil je ergens binnen komen.

Ik doe dit werk nu al een hele tijd, ik vind het hartstikke leuk en voel mij daardoor lekker actief op de arbeidsmarkt. Vrijwilligerswerk is namelijk ook gewoon werk, ook al krijg je er niet voor betaald. Je blijft gewoon bijleren en werkervaring opdoen. Het geeft structuur en het is ook een soort leerproces. Daarnaast vult het ook je cv mooi aan.Heb je via dit werk ook contact gekregen met mensen die een keer een goed woordje voor je kunnen doen?

Ja, de mensen met wie ik nu werk houden hun ogen en oren open om mij op de hoogte te kunnen stellen als er iets is.


Ze gunnen het je wel, ook al vinden ze het heel prettig dat je hier zit?

Ja, het wordt mij wel gegund om iets te vinden, maar de andere partij moet het je natuurlijk ook nog gunnen.Zou je het ook aan anderen aanraden om vrijwilligerswerk te doen, en wat zou je heb dan vertellen?

Je komt ten eerste in een heel ander wereldje terecht. Veel mensen denken nog dat je een soort slaafje ben als je vrijwilligerswerk doet, maar dat is niet zo, je werkt voor jezelf. Je komt in contact met mensen die je wel eens zag, maar van wie je niet precies wist wat ze deden. Je komt in contact met materie van organisaties, je gaat je verdiepen in bepaalde onderwerpen waar je nog nooit in hebt gezeten. Dat geeft je een soort voldoening.En geeft het je ook de kans om te zeggen: dit en dat lijkt mij ook leuk?

Ja, er gaan ook wel deurtjes open waardoor je denkt: o als ik nu eens deze afslag neem, dan kom ik weer in een heel andere wereld terecht. Misschien dat ik me daar verder kan ontwikkelen. Dat is het mooie aan vrijwilligerswerk.


Je zit niet voor langere tijd van aan iets als je na een paar maanden bedenkt dat je liever dit of dat zou gaan doen.

Ja, klopt.


Dat is ook wel mooi voor mensen die nog niet precies weten waar ze naar toe willen.

Ja, als je nog niet precies weet hoe en wat, dan is dit een mooie kans om dat te ontdekken.Wat is er in je leven veranderd sinds je dit vrijwilligerswerk doet?

Het geeft mij meer structuur en ik draai weer mee in het hele arbeidsproces. Vroeger bracht ik de kinderen naar school en ging ik na thuiskomst op de bank zitten, en nu ga ik naar mijn werk.Voor je eigenbeeld is het misschien niet meer dat van: “wanneer kom ik ooit weer eens aan een baan”; “wanneer kan ik mijn talenten weer eens inzetten die ik thuis niet gebruik”. Nu kun je je talenten weer goed inzetten.

Ja, klopt.


Heeft de organisatie Vrouw en Kracht nog een speciale betekenis voor jou? Vind je daar iets in terug van de dingen die ook belangrijk zijn voor jou?

Ja, dat vrouwen de kans krijgen om zichzelf te ontwikkelen.


En zie je dat ook gebeuren?

Ja, vrouwen die eigenlijk een beetje geïsoleerd leven zie je nu de taallessen volgen, naaicursus volgen, regelmatig in het wijkcentrum lopen.


En misschien van het één naar het andere lopen, verbinding maken …

Ja.Wat vind je nog meer belangrijk in het leven?

Een goede gezondheid


Wat weten wij nog niet van jou?

Ik hou van koken en bakken, en maak als ik nog wat fruit zie staan zomaar een taartje vanuit de losse pols. Ik maak ook taarten voor familie als ze jarig zijn. Het is een creatieve uitlaatklep van mij waar ik veel plezier aan heb.


Wat moeten wij nog meer weten?

Ik wil heel graag een betaalde baan. Als er ergens een vacature is, dan hoor ik dat graag. Ik kan vier dagen per week werken, omdat ik ook nog wat tijd wil overhouden voor mijn kinderen. Iets administratiefs, woonbegeleiding, vragen over de belasting of over formulieren van de Gemeente die ze moeten invullen, over een CAO. … een beetje sociaal raadsvrouw-achtig iets. Het maakt mij daarbij niet uit of ik in een vast kantoor zit of wat meer beweeglijk ben of als gastvrouw optreed. Een combinatie van die dingen lijkt mij ook heel leuk.Heb je nog een tip voor mensen die zitten te twijfelen over vrijwilligerswerk?

Nou, het hangt er een beetje vanaf om welke reden mensen vrijwilligerswerk gaan doen. De één wil een beetje zijn tijd vullen en bezig zijn, voor de ander is het een verplichting, en weer een ander wil werkervaring opdoen om meer kans te maken op een betaalde baan.


Ik behoor tot de laatste categorie. De mensen die ik ken zou ik adviseren om hetzelfde te doen. Werkervaring doe je niet zomaar op, en via het vrijwilligerswerk kom je aan die werkervaring. Met thuiszitten kom je er niet meer.


Je kunt wel blijven solliciteren, maar dan krijg je een enorm gat in je cv en hoe ga je dat verkopen aan een werkgever? Een werkgever ziet liever dat je vrijwilligerswerk hebt gedaan en dat je bezig bent, dan dat je moet zeggen dat je helemaal niets gedaan hebt.


Dus hoe vergroot je je kans op de arbeidsmarkt? Via vrijwilligerswerk!  Interview met ...

Naima, vrijwilliger administratie


Meer weten over vrijwilligerswerk(ers)?

#top

Vrouwen leren van elkaar,

stimuleren en ondersteunen elkaar bij

de deelname aan de samenleving en

economische zelfstandigheid

Vrijwilligers