VROUWenKRACHT Alkmaar     Van Maerlantstraat 8-10   1813 BH Alkmaar | vrouwenkrachtalkmaar@gmail.com   |   tel: 06 45 00 35 33

Mail: vrouwenkrachtalkmaar@gmail.com

VROUWenKRACHT

          Alkmaar

Home
Share on Facebook

De betekenis van VROUWenKRACHT

VrouwenKracht Alkmaar staat van 4 tot en met 9 maart stil bij Internationale Vrouwendag. In Wijkcentrum Overdie is er deze week van alles te zien en beleven. "Wat vooral naar voren moet komen is de kracht van vrouwen", zegt Stella Vaz, bestuurslid van hetwijkcentrum.

Dit was de inleiding van het krantenartikel in het Alkmaars Nieuwsblad, hieronder verder te lezen.

Een feestelijke afsluiting van de week werd gehouden na een inspirerende openingsspeech door o.a. Arina van Damme.

Een grote keuze aan drankjes, koude en warme hapjes werd verzorgd door de Maximas. De foto’s laten zien hoe deze avond verliep.

Vragen?

Heeft u vragen en wilt u contact met ons opnemen dan kan via onze Contact pagina VROUWenKRACHT

Thema 2019: We laten de kracht van vrouwen zien

Vrouwen leren van elkaar,

stimuleren en ondersteunen elkaar bij

de deelname aan de samenleving en

economische zelfstandigheid

#top

We laten de kracht van vrouwen zien'

Door: Leon Vogelaar woensdag 27 februari 08:45 - 2019

ALKMAAR - VrouwenKracht Alkmaar staat van 4 tot en met 9 maart stil bij Internationale Vrouwendag. In Wijkcentrum Overdie is er deze week van alles te zien en beleven. "Wat vooral naar voren moet komen is de kracht van vrouwen", zegt Stella Vaz, bestuurslid van het wijkcentrum.

"Internationale Vrouwendag - vrijdag 8 maart - is voor ons ook een herdenkingsdag voor de eerste feministische golf", vervolgt Vaz. "Vrouwen laten deze week van alles zien. Zo is er een demonstratie van een kunstenaar Raifa Boral die ter plekke aan het werk is. Uiteraard exposeert zijn met eigen werk. Verder is er een demonstratie bloemschikken van Dima, die in Syrië haar bloemenwinkel kwijtraakte."

Economische positie

De leden van VrouwenKracht komen wekelijks samen om elkaar te steunen en om hun sociale en economische positie te verbeteren. "We willen een brug slaan tussen thuis zitten en actief deelnemen", zegt Houriya Abbou,

coördinator van VrouwenKracht. "We proberen vrouwen vooral bewust maken van hun

zelfstandigheid. Zo hebben we bijvoorbeeld woensdag 6 maart de bijeenkomst 'Kiezen voor werk en de kunst van het budgetteren'. Dit is echt een groot probleem voor velen. Wanneer vrouwen geen inkomen - meer - ontvangen en geen goed overzicht hebben van inkomsten en uitgaven hebben, gaat het vaak mis en ontstaan er snel schulden."

Fototentoonstelling Rick Akkerman

Tijdens het programma rond Internationale Vrouwendag is er een bijzondere bijdrage van Rick Akkerman. De bekende Alkmaarder fotograaf werkte eerder aan het project Soeppbindt, een soepreceptenboek met recepten van AZC-dames. Ook werkte Rick aan de foto-expositie 'De Wereld op je Bord', waarin negen Alkmaarse gezinnen van diverse culturele komaf,geportretteerd en geïnterviewd tijdens een dagelijkse maaltijd. In Wijkcentrum Overdie zijn de hele week van 4 tot en met 9 maart portretten van krachtige vrouwen te zien. De vrouwen delen hun - vaak indrukwekkende - levensverhaal via een interview. "ik wil de vrouwen heel natuurlijk fotograferen, niet geschocket. Veel mensen hebben toch een bepaald beeld van deze vrouwen. Een van de vrouwen is bijvoorbeeld gesluierd, maar deze vrouw wil niets liever dan integreren en denkt heel modern. Dit zie je niet van de buitenkant; met de foto's en verhalen leren bezoekers de vrouwen beter kennen en dat is precies de bedoeling. Als we onze verhalen delen, kunnen we elkaar beter begrijpen." Houriya Abbou: "De verhalen zijn heel aangrijpend, maar laten tegelijkertijd zien dat je ondanks tegenslag verder kunt. De week wordt zondag 9 maart afgesloten met een feestdag vol muziek."

Het volledige programma is te vinden op www.vrouwenkrachtalkmaar.nl en op thuisinoverdie.nl.Sidonija zat in een depressie en voelde zich eenzaam. Via VrouwenKracht Alkmaar kwam ze weer uit haar isolement. ((Foto: Rick Akkerman fotografie))