VROUWenKRACHT Alkmaar     Van Maerlantstraat 8-10   1813 BH Alkmaar | vrouwenkrachtalkmaar@gmail.com   |   tel: 06 45 00 35 33

Mail: vrouwenkrachtalkmaar@gmail.com

VROUWenKRACHT

          Alkmaar

Home
Share on Facebook

Interview met: Joke van der Wal (47).Sinds wanneer werk je voor Vrouw en Kracht ?


Sinds het vorige seizoen, dat net na de grote vakantie in 2015 gestart is.

Ik ben erin gerold omdat er iemand anders wegging.Wat is je functie ?


Ik geef les in de Nederlandse taal, aan leerlingen die al wat gevorderd zijn.Hoeveel vrijwilligers en deelnemers zijn bij deze activiteit betrokken ?


Ik doe dit zelf, en heb sinds aan tijdje assistentie van een collega-vrijwilligster, Nanny, die zich met de beginners bezighoudt.

Er zijn nu zeven beginners, tegenover drie gevorderden.Hoe vaak vindt de activiteit plaats ?


Elke maandagavond, van 19.30-21.00 uur.Wat zijn de doelgroepen ?


Mensen die hun Nederlands willen verbeteren, en die al aardig wat Nederlands praten.Wat gaat er goed op je werk ?


Het lesgeven gaat mij goed af. Ik pak het creatief aan en gebruik meerdere bronnen, waaronder materialen die ik her en der vind, en ook voor een deel lessen die ik zelf bedenk. Ik heb vroeger een opleiding logopedie gedaan, en heb toen op stage lesgegeven aan allochtonen. Dat komt mij nu allemaal goed van pas, en ik leg ook echt de nadruk op spreken. Ik heb er ontzettend lol in. Ik heb echt een band opgebouwd met mijn leerlingen en zij zijn ook ontzettend trouw.


Ik ben ook echt blij dat Houriya meteen voor tijdelijke versterking gezorgd heeft in de vorm van Nanny, en dat zij nu ook op zoek is naar een permanente vervangster die met deze groep beginners verder kan gaan op maandag.Wat kan beter op je werk ?


We zitten nu beneden in de blauwe zaal met zowel de beginners als de gevorderden. Nu er zoveel beginners bijgekomen zijn (7) wordt het erg storend om met zovelen op verschillende niveau's in één lokaaltje te werken.


Ik raak een beetje uitgeput qua onderwerpen. Ik wou dat er een soort makkelijk te raadplegen database was met leuke onderwerpen op diverse taalniveau's.


Het vooraf betalen in de les moet nog even gaan lopen, maar in principe is het een goede aanpak om de leerlingen vooraf te laten betalen voor een serie van 8 lessen, in plaats van dat ze alleen betalen voor de lessen die ze echt volgen. Vooraf betalen zorgt voor een grotere motivatie om elke les te komen.Wat verwacht je van Vrouw en Kracht ?


Ten eerste dat er extra ruimte komt voor de beginnersgroep, zodat die apart les kunnen krijgen.

Verder zou ik nog wel wat meer leerlingen willen in de gevorderde klas - drie vind ik een beetje weinig. Misschien zitten er nog enkele in Nanny's groepje van de woensdag, die ook op de maandagavond zouden willen komen. Ik kan er wel 8 of 10 aan.Welke overige wensen heb je ?


Een beetje ondersteuning om die nieuwe onderwerpen te vinden. Ik ben met Nanny bezig om te kijken of de bibliotheek nog materialen gebruikt bij haar eigen activiteiten., die ook voor ons bruikbaar zijn als inspiratie.Kan Vrouw en Kracht een rol in je toekomstplannen spelen ? Zo ja, op welk niveau ?


Ik vind de cursus Kracht in Eigen Hand wel leuk. Van het complimentenrondje heb ik erg veel geleerd. Het heeft een flinke indruk op mij gemaakt. Ik zou het leuk vinden als "goed zorgen voor jezelf" en "grenzen stellen naar anderen toe" aan de orde zouden komen.

Ook zou ik zelf wel eens een feest willen organiseren, en daar wat ondersteuning bij krijgen. Maar aangezien er nu net vrouwenfeest op komst is, zal ik daar maar even mee wachten.

Interview met ...

Joke van der Wal, vrijwilliger Nederlandse taal


Meer weten over vrijwilligerswerk(ers)?

#top

Vrouwen leren van elkaar,

stimuleren en ondersteunen elkaar bij

de deelname aan de samenleving en

economische zelfstandigheid

Vrijwilligers